top of page
Search
  • Writer's pictureTiberiu

Compartimentul de Atenuare si Adaptare la Schimbarile Climatice

Updated: Nov 16, 2020

În acord cu apelul lansat de catre Catalin Ignat în ce priveste propunerea proiectelor relevante, oportune si benefice cetatenilor ploiesteni/prahoveni care pot fi sprijinite de la nivelul Consiliul Judetean Prahova, doresc sa vin cu cateva precizari:


Fenomenele extreme afecteaza municipiul #Ploiesti fiind o consecinta directa a schimbarilor climatice. În unele regiuni, fenomenele meteorologice extreme si precipitatiile sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confrunta cu valuri de caldura si seceta extreme.

Se asteapta o intensificare a acestor fenomene în urmatoarele decenii.


Foto: 1 iunie 2019, "Imaginile dezastrului lasat de viituri în Prahova. A fost COD ROSU în zona Lapos, Sângeru, Mizil!" Sursa:Jurnalul Prahovean


Impreuna cu Ana Nedelcu, în calitate de consilieri in cabinetul fostului primar al Municipiului Ploiesti, dl. Adrian Dobre, am facut numeroase demersuri si am propus înfiintarea unui #departament specializat care sa vina cu solutii adaptate în plan local pentru atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice considerând - prin prisma unei experiente de 20 de ani - ca acest aspect este unul de maxima importanta.


În acest sens am solicitat puncte de vedere de la ISU Prahova, precum si Administratia Nationala de Meteorologie RA si am fundamentat cat se poate de clar necesitatea înfiintarii acestui compartiment.



Din #nefericire pentru ploiesteni, #comisiile_de_specialitate au #ignorat atat aspectele legislative, dar mai ales pe cele stiintifice. Comisiile cat si elemente ale apratului administrativ au dat aviz negativ înfiintarii acestui compartiment, fie pentru ca nu au citit documentatia de fundamentare (lipsa de interes), ori sunt insuficient pregatiti pentru a analiza problemele cu care ne confruntam (atat la nivel adminstrativ intern cat si la nivel extern pe partea problemelor de mediu).

Avand in vedere ca înfiintarea acestui departament presupune o modificare a organigramei (ceea ce se poate face doar o data la 6 luni), venim în întâmpinarea comisiilor de specialitate pentru a lua în considerare înfiintarea acestui compartiment în perioada urmatoare, si facem publica expunerea de motive (Documentatia poate fi accesata aici ), de aceasta data din partea societatii civile.

Pe aceasta cale #rugam #insistent autoritatile locale sa acorde #importanta cuvenita acestor aspecte, luând #masurile necesare pentru a #proteja #cetatenii!

31 mai 2019 Inundatii la Spitalul Județean Ploiesti – VIDEO, sursa: Observatorul Prahovean

Tocmai de aceea, înfiintarea acestui departament este imperativa avand in vedere timpul limitat pe care îl avem la dispozitie pentru:

● constientizarea iminentei schimbarilor climatice atât la nivelul politic al institutiilor statului, cât si în rândul tuturor cetatenilor, indiferent de vârsta;

● pregatirea din vreme a unor planuri de contingenta pentru prevenirea si limitarea efectelor previzibile ale schimbarilor climatice; (Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a României 2030, Capitolul II: Obiectivele pentru Dezvoltare Durabila, ORIZONT 2020/TINTE 2030: )


O consecinta directa a schimbarilor climatice asupra municipiului Ploiesti se observa in:

● prezenta tantarului Tigru Asiatic (un important vector de transmitere a bolilor virale deosebit de grave, si anume denga, febra galbena, febra Chikungunya, febra Zika, encefalita ecvina, probabil febra West Nile).[1]


● în 2019 viiturile cauzate de ploile torentiale au distrus drumuri, poduri si podete în peste 30 de localitati ale judetului Prahova, valoarea pagubelor produse infrastructurii fiind evaluata la 64 de milioane de lei. [2]


Poate cea mai recenta si problematica situatie pentru municipalitate este periclitarea lucrarilor hidrotehnice de aparare a malului drept al raului Teleajen. Acestea protejeaza fosta gropa de gunoi Teleajen. Desi au fost executate lucrari suplimentare de protectie a zidului de gabioane, prin amplasarea unor saltele suplimentare in 2018, la mai putin de un an de zile apele au reusit sa distruga complet zidul de protectie pe o lungime de 40 m si sa afecteze stabilitatea acestuia pe aproape 70 m, în acest moment straturile de gunoi fiind vizibile cu ochiul liber. Problema deosebita este ca la o viitura puternica apele pot antrena gunoiul si levigatul în aval, cu consecinte grave pentru mediul ambiant si sanatatea oamenilor.

Foto: 4 noiembrie 2020; Groap de gunoi , mal drept raul Telejen

Speram ca mesajul nostru sa ajunga si la distinsii alesi carora doresc sa le multumesc anticipat:

Catalin Ignat, Mihai Tonsciuc, Mihai Politeanu, Magdalena Trofin, Felix Bulearca, Mihai Neagu, Nelu Iordachescu, Radu Simionescu, Razvan Constantin, Andrei Volosevici, Razvan Toma Stanciulescu, Cristina Toma, Cochinescu, Mihai Cristian Apostolache, Dan Radulescu

[1] “Cercetarile recente efectuate ... au pus în evidenta prezenta acestei specii în populatii stabile în cvasitotalitatea municipiului Bucuresti, inclusiv în judetul Ilfov. Probabil ca distributia sa în România este mult mai larga, dar înca nu au fost realizate investigatii de specialitate în alte orase” Liviu Prioteasa, entomolog Institutul Cantacuzino

Documentatia poate fi accesata @https://www.cddac.org/files

145 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page